Roligt tillsammans i projekt om papper utvecklar barnens språk och tränar samarbete

Det är roligt att göra något av papper och kartong. Och det är jätteroligt att samarbeta.

Barnen på Ametisten”

Vi jobbar ofta i gemensamma projekt med barnen. I projekten utgår vi ifrån barnens nyfikna frågor samtidigt som vi lär och utforskar tillsammans utifrån ett tydligt sammanhang.

Vardagen som utgångspunkt i projektarbetet

Vi arbetar med samma projekt med alla barn på alla våra förskolor på Drottninghög. I projektet Barns möte med papper ville vi starta med något som är välbekant för barnen och samtidigt något viktigt för oss alla i vårt dagliga liv. Papper kan vi ha till allt möjligt och det finns överallt omkring oss.

Saga som inspiration

En grupp med barn visade sig vara intresserade av djur. Vi läste då Sagan om stadsmusikanterna från Bremen. Sagan blev vår gemensamma utgångspunkt. Den gav barnen mycket inspiration och barnen började skapa i papper – träd med djur och hus som de hört om i sagan.

Vi lär tillsammans

Genom sagan tränar barnen bland annat på att tala inför andra genom en teater om sagan. Samtidigt lär de nya ord och begrepp. Det är roligt att arbeta tillsammans och barnen lär sig också mycket mer. Därför arbetar barnen tillsammans i mindre grupper under temaarbetet. De har tränat på att samarbeta och övat på att ta vara på både sina egna och de andra barnens tankar och idéer.

Vi delar med oss

Barnen vill också dela med sig av allt det fina de skapat och kanske inspirera någon annan på vägen. Tillsammans med Drottninghögs bibliotek har våra 5-och 6-åringar skapat utställningen Stadsmusikanterna från Bremen som gladde bibliotekets besökare under några veckor.